Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe spabad?

Når man først går til innkjøp av et spabad, ønsker man at det skal gi mye glede og at det skal vare lenge. Ikke minst ønsker man å holde drift- og vedlikeholdskostnadene nede.

Så vi har satt sammen noen punkter til en kjøpsguide om hva man skal se etter når man velger leverandør modell og type spabad.

Elektronikk

Det finnes mange merker og produsenter av spa elektronik, men er alt like bra? Nei, det er det nok ikke. Det finnes noen produsenter som skiller seg fra de andre. De to på topp, er Balboa Water Group og Gecko. Som produsent av pumper, er også Waterway et stort merke og et som de fleste store Spanavn foretrekker. Det er viktig å vite at man kan stole på elektronikken i spaet og at det er grundig testet for den typen bruk, da vann og elektronik kan være en skummel kombiasjon. Dette var og er også et problem bladt noen kinesiske produsenter, da de bruker egne komponenter. Men det gjelder slettes ikke alle, men noen.

Vi er stolte av at våre spabad kun bruker de beste komponentene på markedet, og slik er vi trygge på at kundene våre kan føle seg trygge.

Isolasjon

De fleste produsentene på mrkedet bruker fremdeles skum for å isolere spaene. Selv om det finnes flere metoder av skum isolering, slik som termoisolering, så vet vi at det ikke isolerer like godt som f. eks. Glava, Roxul og Polybond. Derfor anbefaler vi å styre unna alle tyer for skumisolering. Du ville neppe ha isolert hele huset med skum.

Ved bruk av den patenterte Rockwool (roxul plater) helt ytterst mot kabinettet og i bunnen, kan man sikre at all kabinettvarme, fra bl. a. pumper, blir gjenvunnet og hjelper til med å holde temperaturen i vannet optimal i stedet for å forlate ut i løse luften. Ved bruk av Rockwool, kan vi garantere billigere drift enn konkurrentene.

Materiale som Polybond er relativt nytt i spabad, og er tidligere kun blitt brukt av Softub inc. De hentet inspirasjonen fra passasjerflyene, og videreutviklet denne typen isolering til bruk i spabad. Dette er nok en type isolering vi vil se mer og mer av i framtiden.

Skroget

“Det er viktig å velge et spa som passer til deg og din familie.”

Alle menneske er forskjellige, og det er vanskelig å finne et spa som skal passe alles behov. Derfor er det mest viktig og tenke på dere som faktisk invisterer, og ikke tenke på alle gjestene man kanskje får. En ting er hvertfall sikkert at den billigste måten å produsere et spa på, er ved å ha alle setene i samme utforming, og ikke variert etter forskjellig behov.

Et kvalitets spa, skal ha tenkt litt på alle; faren i huset med de lange beina, den lave mor, og kanskje den breie tanten som ofte er på besøk. Derfor kan det være lurt å få be om å prøvesitte spaet tørt.

En bør velge et spa som har et selvbærende skrog. Dersom skroget består av veldig tynne lag, for å spare penger, er spaet helt avhengig av at rammekonstruksjonen i badet støtter det opp og at den rammen vil vare i mange år. Noen reklamerer med stabilt skrog fordi det er skummet, noe som stemmer, med det er langt i fra det samme som et selvbærende skrog (ved å skumme skroget får man heller ikke utnyttet kabinettvarmen).

Dyser

Det er lett å bli fristet av et spa fult i dyser, fra bunn til topp, men også her er det kvalitet over kvantitet. Ved å nøye gjennomgå hvert enkelt sete, og plassere hver enkelt dyse med en mål og mening, vil gi en bedre massasje og opplevelse.

Det finnes 4 typer dyser. Rett-fram dyser, roterende dyser, rettframdyser som kan justeres vinkel på og luftdyser.

  • Luftdyser, vil ikke gi noe serlig massasje alene, men kan i kombinasjon med jetdyser, gi en herlig opplevelse.
  • Rett-fram dyser, er den billigste av jetdysene, så mange “billig bad” har bare denne typen dyser. Men kombinert med andre dyser, og plassert hvor det gir mening med rett fram dyser, så har ikke dette noe å si.
  • Rett-fram dyser som kan justeres blir ofte brukt på områder hvor man trenger litt ekstra trøkk i dysene. De roterende- og rett-framdysene er ikke like kraftige som de som kan justeres på. Så i noen områder hvor man ofte er ekstra sår og øm, blir disse brukt.
  • Roterende dyser er blitt en favoritt blandt mange produsente, og også blandt kundene. Man får en massasje som kjennes mer ut som en ordentlig massasje. Og i stedet for å flytte på kroppen for at jetdysen skal massere et større område, kan man nå bare sitte å nyte at de roterende jetdysene gjør hele jobben selv.

Kabinett

Med kabinett mener vi kledningen som holder kombopentene og isolasjonen tørr, og skadedyr ute. Noen produsenter bruker fremdeler trefiber, noe som trenger mye vedlikehold. Men mye har skjedd de siste årene, og vi anbefaler å kjøpe spabad som bruker kompositt plast, pvc eller aluminium. Rett og slett fordi vi ønsker at du skal nyte ditt spabad i mange år framover, i stedet for å se på det som en ekstra ting å holde vedlike.

Med kabinett i plast eller i aluminium, holder du vedlikeholdet nede og du trenger bare å spyle av det med hageslangen dersom det blir skittent. Med treværk, må det beises eller males hvert år for at det skal holde seg fint og helt.

Aluminium er såpass nytt på markedet, men i teorien skal dette tåle mye mer enn de andre alternativene, da det verken falmer, ruster eller får riper så lett.Det gir også en veldig trendy look, og skiller seg ut fra mengden.

Pumper

Det du skal tenke på når det gjelder pumper, er ikke antall pumper, men Hk på pumpe(ne) og antall dyser. 1 jetpumpe med 2-,2 Hk bør ikke ha tildelt mer enn 36-40 jetdyser hver. Da vil dette redusere trykket i jetdysene.

Et spa med egen sirkulasjonspumpe, bruker mindre strøm enn et spa som sirkulerer med jetpumper. Dvs. at selv om en sirkuasjonspumpe går nesten i 24 timer, vil en jetpumpe bruke mer strøm, selv om den bare sirkulerer i 2 timer.

Men en sirkulasjonspumpe, sirkulerer den alt vannet ila 18 minutter (ca 1500 l), det blir nesten 80 ganger dersom sirkulasjonspumpen går i 24 timer. Da kan man være trygg på at vannet blir filtrert.

En luftpumpe er enpumpe som kun pumper luft gjennom dysene, og gir ikke serlig massasje alene. Men i kombinasjon med jetpumpe og dyser kan det gjøre veldig godt på kroppen. Dersom du skal ha et spa med luftpumpe, bør man undersøke om den varmer opp luften før den går til dysene. Ellers kan du få deg en skikkelig overraskelse, spesielt på vinteren.

Varmeelement

Det som er viktig å tenke på når man skal kjøpe et spabad, spesielt dersom det rommer over 1600 liter, er om varmeelementet er stor nok. Selv om et større element vil si at det vil trekke mer strøm, vil oppvarmingsprossessen bli kortere og dermed vil det nesten ikke være merkbart. Man vil også merke det godt når man bader og det er kaldt ute, for da vil ikke et for lite element klare å opprettholde varmen, og temperaturen vil fortsette å synke, selv om varmeeelementet konstant jobber. Så med et element som passer i forholdt til antall liter, vil gjøre bade opplevelsen bede. Spesielt med tanke på at de fleste bruker spaet mest på høst og vinter.

Lokk

Det er viktig å spørre forhandleren om hvor mye vekt lokket tåler. De fleste lokk er kunstuert for å forhindre drukning dersom noen går over lokket. Men det vil ikke si at det ikke brekker. Ved årenes løp, får lokkene hard behandlig av vær og vind, og med tiden vil lokkene tåle mindre. I lavlandet rundt om i Norge, spesielt i Sør-Norge, er vi vant med våt og tung snø. Da er det viktig at lokket ditt tåler å stå på hytten, uten at du må reise dit hver dag gjennom hele vinteren for å måke snø. Det er fremdeles mange lokk på markedet uten armering, dette ville jeg prøvd å styre unna.

Lokkene trenger ikke være tykkere enn 15 cm for å isolere godt. Det kommer an på tettheten og materialet som blir brukt. En ting som ikke alle lokkene på markedet har, er et de skrår ut mot kantene. Da forhindrer man at vannet samler seg på lokket, og i stedet renner av.

De fleste lokk på markedet er laget i “Sky”, altså immitasjons skinn, mens lokkene vi selger er laget i materialer som PVC som verken falmer eller trekker til seg vann. Det blir heller ikke morkent, slik som imitasjons skinnet. Vi har også lokk i “imitasjonsskinn” som bruker materiale ofte brukt i medisinsk og skipsbyggingsindustri (550 g / m2). Dette er det samme materialet som blir brukt på setene i Princess båtene. Så våre lokk vil automatisk bli lettere, bga materialvalget er lettere og at de ikke trekker til seg vann. Men vi anbefaler likevel å bruke impregnering med UV beskyttelse om sommeren. Det kan også være lurt å impregnere sømmene, uavhengig av materiale eller merke.

Ta vare på lokket som følger med spabadet. Et lokk som er lager for og tåler norske forhold er kostbart, og kan fort bli en ubehagelig ekstra kostnad du helst vil slippe etter et par år.